Evert Ekh

Direktlänk till inlägg 2 september 2010

Så här dömer vi i år

Av Redaktionen - 2 september 2010 11:13

För att göra det enklare så går vi igenom domar kommitténs arbete och de riktlinjer som gäller med start nu. Ibland kan man undra, i andra fall skratta åt förändringarna. Vi betygsätter enligt 1-5 modellen. Vad tycker ni?

" Linjespelare: Linjespelet ska övervakas bättre och spelarna måste vara tekniskt bättre vid sina spärrar. Det är oacceptabelt att man använder armar eller ben vid spärrar. Det är inte heller tillåtet att spärra med ”höga armbågar” eller att stå med armbågarna utåt från kroppen. Kroppen får inte ”göras större” med armar och ben, det är inte heller tillåtet att knuffa bort sin motståndare. I princip kan man bara använda kroppens bredd (skuldrorna) i en spärr. En spärr ska vara ett passivt agerande och då krävs en bättre timing för att den ska vara regelrätt utförd"
Ekhs kommentar: Jojo, vi går inte direkt mot internationell tuffhet som linjespelare och varför har denna regel kommit till? Förstår om det hade varit ett stort problem för domarna men nu känns det som att spelet kommer att bli avblåst så där jobbigt godtyckligt. Betyg  svag 1:a, alltså kraftigt underkänd.
---

Straffkast "Det har varit en ”inflation i straffkast” och det med bakgrund att försvarsspelaren står i målgården.Nu ska det dömas straffkast om försvarsspelaren avsiktligt tar ett tydligt steg in i målgården och med detta uppnår en fördel gentemot anfallsspelaren. Att upprepat använda av målgården i försvarsarbetet ska, likt tidigare, bedömas som osportsligt uppträdande. Det ska inte dömas straffkast om anfallsspelaren förblir under full boll- och kroppskontroll, detta oavsett om ”tacklingen” är mot reglerna. Det ska inte heller dömas straffkast om anfallsspelaren väljer att ”gå på avslut” efter tacklingen. Domarna ska nu göra en värdering på hur regelbrottet påverkat anfallsspelarens möjlighet till avslut. Straffkast ska utdömas när en regelförseelse tar bort en klar målchans och detta oavsett var på planen förseelsen äger rum. Detta gäller exempelvis när målvakten lämnar målet eller när en spelare precis ska ta bollen då förseelsen inträffar. En kollision mellan en kontrande anfallsspelare och en målvakt ska alltid resultera i straffkast om det uppstår kollision som hindrar bollmottagandet och eventuellt avslut"  

Ekhs kommentar: Så här har domarna jobbat med undantag för målaktens agerande. Känns också som ett onödigt attribut att minska straffkasten bara därför att men ska ska göra det. Ändå ett steg mot mindre avblåsningar och snack om att det MÅSTE vara straff. Betyg 3
---

”Liten tuva kan stjälpa stora lass”:

 "Reglerna gällande bestraffningar har förändrats och har nu en progressiv uppbyggnad inom området ”fel och osportsligt”. Det ska vara hårdare bestraffning på försök till farligt spel och mot varje handling som är riktad mot motspelarens kropp (och inte boll). I värderingen ska nu domarna värdera hur farlig tacklingen kunnat bli och inte bara intensiteten i själva handlingen. Varje aktion mot spelare i luften eller mot spelare i hög fart som resulterar i att motspelaren mister kroppskontrollen ska resultera i diskvalifikation"
Ekhs kommentar: Återigen, domarna ska värdera något som kanske kunnat bli farligt om det hände. Det gör att de kan dra upp ett rött innan det farliga blivit farligt. Hur rimmar det? Känns helt onödig. Betyg 1
---

Spontant eller osportsligt ”Det ska vara mindre acceptabelt med protester mot domslut. Varje högljudd och provocerande protest ska resultera i en direkt utvisning. Detta oavsett om spelaren tidigare är varnad eller inte. En ”normal” spontan reaktion ska givetvis accepteras även i fortsättningen”
Ekhs kommentar: Staffan Olsson, vi säger bara Staffan Olsson. Vi kan lika gärna säga Johan Zanotti, Emil Berggren. Vad händer om Rustan kommer tillbaka? Hur många utvisningar kommer de att åka på? En spontan reaktion? En spontan reaktion är en spontan reaktion och kan lika gärna vara att man protesterar spontant. Vilken fullkomligt löjlig regel att förtydliga. Spelare som visar känslor skapar intresse. Betyg: Ett kryss

---

Passivt spel "Det passiva spelet skapar fortfarande frustration bland spelare och ledare. Detta beror nästan alltid på skillnaden hur domarparen värderar det passiva spelet, läget för ”förvarningstecknet” och eventuell avblåsning för passivt spel. Regelboken innehåller nu klara exempel på hur och när domarna ska bedöma det som passivt spel eller fördröjning av tiden. Domarna ska göra en värdering av vem som tjänar på att tiden går och därifrån värdera om laget medvetet fördröjer ett aktivt agerande. Det ska också snabbare bedömas som passivt spel om det försvarande laget, på ett regelrätt sätt, hindrar anfallande lag att komma till avslut. Upprepade förseelser av försvarande lag ska inte resultera i att förvarningstecken visas"  

Ekhs kommentar: Jaha, hmmm, snart kan man inte passa tre passar utan att domarna tycker att det går för långsamt. Leder man med en boll så blir man garanterat varnad med "armen" av nitiska domare. Regelboken! Gå igenom den innan seriestart. Gäller alla, inklusive publiken!
---

Det osynliga problemet "Det är också bestämt i den nya regelboken att officiella ledare på bänken inte får ha samma tröjfärg som motståndarlagets utespelare. Detta för att undvika eventuella missförstånd vid passningar i exempelvis en snabb uppbyggnadsfas".

Ekh: När fick Henrik Schneider en passning i ett uppspel? Löjligt.

Coachzonerna, bedöm själva

  

    

 Till sist så säger SHF:  

"Det är viktigt att alla aktörer bär samma ansvar för att behålla rent spel och sportslighet inom handbollen. Det ligger ju i allas intresse att vi får en positiv utveckling av handbollen. Detta viktiga arbete klarar ingen ensam, därför är det en klar uppmaning till alla spelare, tränare, ledare, domare och funktionärer att vi arbetar tillsamman mot ett gemensamt mål"  

Ekh föreslår att elitdomarna och elitseriens klubbar ser till att träffas innan säsongen, gäller samtliga domarpar ! Varför? Jo, när man lär känna varandra på ett positivt sätt så blir tålamodet för den andre bättre. Vi är för en bra relation men den kan inte vara påklistrad. Den måste vara genuin.
Alla är vi människor. Eller?

 
 
Ingen bild

målvakt

2 september 2010 11:32

helt idiotiskt att om jag som målvakt är först på bollen ska åka ut om utespelaren i en kontring inte ändrar riktning och springer rakt in i mig...

 
Ingen bild

Nisse Hult

2 september 2010 12:47

Överlag tycks som att ett hårt spel ska bestraffas hårdare...

Men frågan är om vi i Sverige behöver skärpa bestraffningarna? Min erfarenhet är att man i övriga världen tillåter ett hårdare spel än vad man gör i Sverige. Eftersom regelförändringarna kommer från internationella handbollsförbundet så kanske detta behov finns i en del länder men knappast i Sverige kan jag tycka...

Vore kul att få veta hur IHF och SHF arbetar med "kalibrering" gällande hur reglerna tolkas av olika domare i olika länder. Detsamma gäller ju naturligtvis i Sverige också - hur följer man upp på riksnivå att distrikten tolkar reglerna lika?

Vore kul att spela upp en matchsituation för olika länders domare samt olika domare i de olika distrikten för att se hur likvärdiga domsluten blir...Här skulle man kunna utforma nyckeltal för att mäta måluppfyllelse gällande den kvalitet man levererar på produkten "domare". Hur ofta levereras "rätt beslut" av domarna och hur ofta gör domarna likadana bedömningar? Ställ upp mål av typen: 90% av alla domslut ska vara rätt och 3 av fyra fall ska alla domare göra samma bedömning...Sen kan vi se på utvecklingen om vi går framåt eller bakåt genom att utforma stickprov.

// NH

Ps jo coachzoner blir ju omöjliga då vi inte har plats för det i hallarna...

 
Ingen bild

E.B

2 september 2010 12:47

Fast det gör du inte.. springer han in i dig om han ändrar rikting så åker han ut eller iafall går spelet vidare!
Utespelare ska inte kunna sätta i system att springa in i målvakten!

 
Ingen bild

Martin

2 september 2010 13:07

Läste någonstans att direktiven kommer från IHF eller EHF, så SHF är inte mer nitiska än internationella förbund.

Äntligen är mv-regeln tydligt skriven. Någon kommenterade om att springa in i målvakten. Är målvakten klart och tydligt först och stillastående så ska det dömmas offensiv foul. Precis som i andra situationer.

Nya straffbedömningen gör förhoppningsvis att vi slipper alla straffkast som döms ut efter att försvararen startat på åtta meter och sedan efter sju anfallssteg hamnat innanför linjen.

 
Ingen bild

Kantliraren

2 september 2010 13:29

Ja, man hoppar ju inte till av glädje efter att ha tagit del av de nya regeländringarna. För oss som verkar på ungdomsnivå så känns det ju spontant som om man kommer att åka på ännu fler utvisningar av domare som själva aldrig har spelat eller har hyfsat dålig spelkänsla. Att man dessutom snävar åt "spontanitetsutrymmet" ytterligare i en tuff sport till fördel för(en del)kassa domare som tar kortet till hjälp för att hävda auktoritet känns bara trist. Bra initiativ dock om man kunde träffas innan säsong med de domare som blir aktuella att döma i serien. I stockholm lär ju dock inte detta vara känt mer än 2-3 veckor före matcherna så det lär ju inte bli av....

 
Linusfloyd

Linusfloyd

2 september 2010 15:11

Nej det här kommer bara att göra det ännu sämre än vad det redan är. Många av domarna i speciellt Stockholm har ju redan fullt sjå att fungera som människor vid sidan om handbollen plus att dom ska stödda sig på matcherna. Tänk bara om Horvath dyker upp och ska döma ens matcher, då får man rött kort redan när man sitter i bilen på väg till matcherna. Jag har varit med för länge för att inte förstå att det här kommer ta bort flytet i matcherna och göra domarna till ännu mera hitler än vad dom redan är.

Varför krångla till det för typer som redan är krångliga?

http://linusfloyd.blogg.se

 
Ingen bild

Skånela

2 september 2010 15:57

Ha Ha Mycket roligt inlägg Linus! Och tyvärr är jag böjd att hålla med...

 
Ingen bild

Domarn

2 september 2010 19:36

Martin

 
Ingen bild

Nisse Hult

3 september 2010 00:23

Ja tyvärr blir man ju hugad att hålla med Linus...

Börja med att lära domarna de regler som redan finns först innan ni ändrar dem som de inte heller kan sedan innan...:)

 
Ingen bild

Loket

3 september 2010 13:31

Svar till Linusfloyd,Nisse Hult m.fl;
Vilken tur att vi har så många begåvade ledare i (Sthlms)handbollen !!
Utan dom skulle vi säkert ett betydligt större antal yngre,och i många fall , duktiga domare.
Men på grund av ledare och föräldrar så tröttnar dom mycket snabbt på att utsättas för påhopp och förutfattade meningar enligt dom ovan nämda juvelerna !
" Fullt sjå med att fungera som människor vid sidan av handbollen " ? Kommentarer av detta slag tyder på IQ-nivå fullt jämförbar med en mums-mums !
"Göra domarna till ännu mera Hitler" ?
Helt allvarligt , har alla flingorna ramlat ut ur paketet ?
Innan alla inblandade parter inser att vi gör det vi gör inom handbollen för ( i dom allra flesta fallen,undantag finns dock absolut i alla olika funktioner ) att vi gillar eller brinner för sporten handboll , så kommer vi att stå och stampa på samma fläck.
Man måste ha modet att titta bakåt,förmågan att se upp,för att kunna se framåt !!
Utveckling , inte stagnation , det är väl det vi alla vill ??

 
Ingen bild

Nisse Hult

3 september 2010 15:13

Min erfarenhet är att det finns en hel del arbetslösa/sjukpensionärer som livnär sig som domare inom stockholmshandbollen. Vi ställer stora krav på ledare och tränare att de ska gå TS1 och TS2 osv men domarnas utveckling verkar det inte vara så noga med.

Vi har en konsekvent struktur för svarta betalningar till domarna i landet vilket möjliggör att dessa individer kan dömma för annars skulle de ju tvingas att ta ett vanligt arbete istället om de visade sig att de kunde arbeta. Dessa jobbar sen extra inne på olika kanslier etc oxå...Här sker en extensiv kontanthantering och några lönespecar skrivs aldrig. De svarta pengarna drar till sig ett visst klientel som kan stå och dömma hela dagar bara för att tjäna någon tusenlapp svart. Detta är också ett system som vi alla inom idrotten accepterar och legitimerar i och med detta.

I vad brister domarna då i sitt agerande? Ofta kan de inte reglerna och vet exempelvis inte om det är bollen eller spelaren som ska vara utanför planen för att det ska bli inkast - eller är det kanske både ock eller? De vet inte vad som gäller för målvaktens agerande inne i och utanför målgården...Vissa är lättretliga och älskar att utöva sin makt mot tränare och ledare. Utvisningar kommer ibland slumpmässigt och offensiv foul kanske döms en gång per match inom ungdomshandbollen. Säger man till att de måste titta på drag i armar etc pga skaderisk så är det gnäll osv...

"Utveckling , inte stagnation , det är väl det vi alla vill ??"

- självklart -men vi har ju en rådande situation av stagnation.

 
Ingen bild

Kantliraren

3 september 2010 15:48

Intressant diskussion. Kommer aldrig att gnälla på en ung domare som gör misstag. Har oftast inte heller anledning till detta. Bli själaglad när en ung kille som Hampus från Skånela dominerar fullständigt som domare utan att synas eller höras för mycket. Där finns istället en genuin handbollskunskap i botten vilket lyser igenom! Självklart ska vi uppmuntra de unga att döma för att få en föryngring och på sikt en kvalitetshöjning. Det finns som sagt ett "klientel" som inte verkar döma pga av kärlek till sporten.... Ska själv låta mina killar genomgå domarkurs detta år. Kan bara konstatera att inga proaktiva åtgärder direkt vidtas från Sthlms domarförbund för att rekrytera in nya unga domare. Det måste ju vara möjligt med ganska små insatser att kommunicera med klubbarna kontinuerligt och erbjuda kurser klubbvis. Dömandet måste ju vara en perfekt inkomstkälla för tjejer/killar runt 12-15 år och därmed hyfsat lätt införsålt..eller? Nä, bort med skrapet och in med de unga :-) ! Tycker nog att domarförbundet kan börja agera proaktivt och inte bara skylla ifrån sig på allt och alla gällande domarbrist. Vi alla har ju givetvis ett ansvar, men någon på Sthlm dmarförbund borde även ha det som primär arbetsuppgift att rekrytera nytt.

 
Ingen bild

Thomas Mickelsson

3 september 2010 17:58

Vad som e mest pinsamt är att folk inte vågar stå för vad dom säger i forum och liknade enda e ju Linus och det ska han ha creed för även om han inte alltid har rätt...

 
Linusfloyd

Linusfloyd

3 september 2010 19:34

Loket har absolut inte högre IQ än vad jag har, det kan jag garantera till 100%. Alla vi som håller på i Stockholms handbollen vet att vi har problem med massor av domare i regionen som bara dömer för att tjäna pengar. Dom unga domarna som brinner ska vi vara rädda om men domarna som har misslyckats på en massa andra platser i samhället ska inte vara domare. Det är så mycket tajming i handoll och det har inte flera av domarna som jag väljer att inte namnge för då blir man väl anmäld.

Loket till Bingolotto igen...

http://linusfloyd.blogg.se

 
Ingen bild

Nisse Hult

4 september 2010 02:13

Bemöt argument med argument istället för att fundera på vem som sagt vad för det är helt ointressant..

 
Ingen bild

Carl-Axel

5 september 2010 23:37

Nisse Hult o LinusFloyd, ni känns som sköna killar som vill föra handbollen framåt och utveckla sporten. Då borde ni kunna svara på denna fråga, ganska kort är den.

"Går det att spela en handbollsmatch utan domare?"

Nu vidare, ja det finns domare som dömer bara för pengar och som vi kanske helst skulle slippa. Men som det är redan nu så är det domarbrist i Sthlm så var hittar vi ersättarna? Säg inte nu att det finns många unga som kommer. Massor av de unga kommer att sluta på grund av all (ursäkta uttrycket) obefogad jävla skit man får som domare. Det är inte kul då, bli jagad av ledare och föräldrar m.m och för vad?
Jag har varit där, jag är en av dem som överlevde de första hemska åren och är kvar idag. Hur länge återstår att se.. Från min domarskola är vi 2 av ca 25 som fortfarande dömer. Tycker ni att det är en bra procent? Jag gör inte riktigt det. Varför slutar folk då? Ja där kan vi skylla på allt möjligt som famlijeskäl, resor, det faktum att man fortfarande vill spela eller så kan vi gå djupare ner. Människan som varelse behöver bekräftelse och framförallt i unga år. Får man då som ny och färsk domare höra mycket skit så sätter det sig på skallen och då är det väldigt enkelt och lägga pipan på hyllan. Det hade jag gjort om det inte varit för stödet jag fick av Istvan Balasz (R.I.P.).
Så alla klubbar, ta era ledare i kragen nu och se till och få dem att hålla käften när ni får unga domare. Lyckas ni göra det i några år så kommer domarkåren att utökas ordentligt och ni kommer då slippa dem "pengadomarna" som ni ville.

Apråpå de nya reglerna tycker jag det är bra, både som spelare och domare. Handbollen är ju på väg att bli rent brutal. Ett rött kort i dagens läge är ju helt hemskt enligt många inblandade och det är därför de ges relativt få. Jag anser att man hellre ger några fler röda kort för att då kanske flera unga spelare slipper skador som gör att de kan spela i flera år. Det är väl det vi vill?

Fler röda kort = Mindre brutalt spel = Mindre skador = Fler som kan spela längre = Fler handbollsspelare = Större sport

Låter bra?

Kom igen nu grabbar och fatta att det är bra regeländringar :)

 
Linusfloyd

Linusfloyd

6 september 2010 08:34

Vissa matcher är det bättre att vi ledare turas om att döma istället för att en del domare försöker döma. Vi ledare lever med idrotten varje dag och det gör absolut inte flera domare som när det blir helg bara dyker upp i hallen helt inställda på att bara dra in sin slant. Några stinker sprit och några andra stinker 0 dusch på flera veckor.

Jag står där varje helg plus alla vardagar i veckan utan att få en krona för att jag brinner för handbollen. När det då kommer ner typer som bara är ute efter att förstöra och dessutom får betalt för det, då lackar jag till.

Jag kommer inte att sluta säga till dom domarna som jag tycker ska göra annat. Jag ser det som oss ledares uppgift att få bort dom som bromsar våran utveckling. Många domare har min respekt och det visar jag för dom men dom som år ut och in alltid dyker upp i hallarna och bara förstör, dom ska väck från idrotten handboll, så är det bara.

Jag snackar inte om dom yngre domarna utan det här är domare som förbundet mycket väl vet om problemen med men trots det så händer det ingenting.

Agera istället för att reagera vore önskvärt.

http://linusfloyd.blogg.se

 
Ingen bild

Carl-Axel

6 september 2010 19:16

Jag vet vilka du pratar om, men för att dom ska kunna försvinna måste det finnas nya. Enkel matematik :)

 
Linusfloyd

Linusfloyd

6 september 2010 21:53

Ja visst är det så men då menar jag att vi ledare kanske kan bidra. Dom flesta av oss har ju i alla fall spelat på hyfsat hög niv och kan det här med att t.ex avvakta. Jag ska skicka 95orna på domarkurs, dom är drillade i den hårda skolan som innebär att man skall göra rätt för sig för att förtjäna respekten. Bort med neandertyperna, dom är inget roliga.

http://linusfloyd.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Redaktionen - 14 maj 2013 08:48

.....det vore väl kul att öppna locket till hösten...

Av Redaktionen - 25 oktober 2010 14:27

The last one Evert Ekh har tagit fighten om ett öppnare och mer interkritiskt handbollsklimat. Ekh har fått skydda sig mot skurar av sura miner och maffiametoder från såväl förbund, HEH och SDH. Det har varit naturligt då vi själva kastat skit i...

Av Redaktionen - 25 oktober 2010 10:48


Närmare än så här kommer vi inte verkligheten. Tack för att ni läst, kritiserat, analyserat, tillvaratagit och gjort samma sak.    ...

Av Redaktionen - 20 oktober 2010 21:00

Stocken fick 1 pinne. Kul för honom och Alingsås. Drott vann rättvist borta mot RIK i en match där det inte fanns några målvakter. -- Sen! Hammarby tofflar dit Sävligahof ordentligt....ja ordentligt eller ordentligt...en boll blev det och det är ...

Av Redaktionen - 20 oktober 2010 14:46


Ikväll ett dubbelmöte. Ikväll ett dubbelmöte utan TV. Slöseri med dubbelmöten när inte ens Webb TV bemödar sig med att röra på sig för två matcher. Kan det vara så att Sävehof får för mycket TV med tanke på CL och att de kommer få mest TV i SM slutsp...

Julafton om......

Din röst

Påverkar det dig att Evert Ekh är död?
 Ja
 Nej inte det minsta
 Jävla skitblogg
 Det finns så många andra
 Evert Ekh vila i frid

Senaste inlägg

Handbollsbloggar m.fl

Facebook

Sök i bloggen

Arkiverat

Flagcounter

free counters

RSS

Bloggtoppen

Bloggtoppen

Bloggportalen

In english


Ovido - Quiz & Flashcards