Evert Ekh

Direktlänk till inlägg 17 mars 2010

Sant eller falskt...vem sitter inne med sanningen?

Av Redaktionen - 17 mars 2010 14:25

Publicerad 12 maj 2009, skriven av Eskilstuna Kuriren


Skandalen som skakar Handbollförbundet…vad hände egentligen?

I lördags avgjordes SM-finalerna i handboll. En fest där elitdomaren Mattias Jansson inte var välkommen. Detta trots att han av många, tillsammans med kollegan Christian Sandblom, anses vara ett av Sveriges tre bästa domarpar. Mitt under brinnande SM-slutspel plockades i stället Jansson bort från verksamheten. Han frågar sig givetvis varför. Men något svar har inte gått att få.

Den 5 april dömde Mattias Jansson (bilden) kvartsfinalen Lindesberg–Alingsås och fick bra betyg. Dagen efter fick han ändå beskedet att det var färdigdömt på elitnivå. Både i slutspelet och nästa säsong. Ett beslut som dessutom konstigt nog fattades redan dagen före matchen av Handbollförbundets domarkommitté. Varför?
  


Frågorna är många.
Svaren lika med noll men domaren Mattias Jansson själv är övertygad om det hela bottnar i att han är öppet homosexuell.

Kuriren kan nu exklusivt berätta om en soppa som är på väg att utveckla sig till en praktskandal för Svenska Handbollförbundet som senast på torsdag måste svara på tolv tuffa frågor från Diskrimineringsombudsmannen (DO).
(Du kan ladda ner frågorna via länken till höger)

Mattias Jansson har dömt elithandboll i många år. Han och Sandblom har oftast fått höga betyg för sina insatser.

Ändå har Jansson nu petats och eftersom handbollsdomare dömer i par åker även Sandblom ut.

– I mina och många andras ögon är Mattias och Christian bäst i Sverige. Jag fattar inte hur man kan offra dem. Det är en stor skandal, säger en person med stor insyn i Handbollförbundet.

Kjell Eliasson, som är ordförande för Domarkommittén (DK) på Svenska Handbollförbundet, skyller i ett antal dokument på att Jansson har bloggat på internet på ett icke tillåtet sätt.

Bland annat har Jansson i sin blogg kallat en domarkurs för ”pisskurs”, vilket vi ska berätta mer om i morgondagens tidning.


”Bara ett svepskäl”

– Men vad är tillåtet och inte tillåtet? När jag bloggade fanns det inget regelverk och inte ens några direktiv som jag hade fått kännedom om. Ändå bestraffas jag genom att bli bortplockad från slutspelet trots att min sportsliga status berättigar mig till att döma minst semifinaler, säger Mattias Jansson och fortsätter:

– Bloggen är bara ett svepskäl. Det som Kjell Eliasson har hakat upp sig på är min sexuella läggning och att jag är frispråkig. Jag har bland annat haft synpunkter på domarkurser och andra sammankomster för domare där spriten flödat och representanter för svensk handboll skämt ut sig och sin sport.

Mattias Jansson sticker inte under stol med att han är homosexuell och har vid ett flertal tillfällen i samband med kurser och andra domarsammankomster upplevt att han på grund av detta har blivit trakasserad av Kjell Eliasson och domarkollegor.

– En av mina kollegor bland elitdomarna har till och med kallat mig för lögnare, att allt är patetiskt och en massa andra saker som det knappast anstår en kollega.

Mattias Jansson dömde sin senaste elitmatch söndagen den femte april i Örebro mellan Lindesberg och Alingsås som var den fjärde kvartsfinalen mellan lagen.

Dagen efter blev han avstängd.

Det beslutet fattades dock konstigt nog av domarkommittén redan dagen före matchen.

Den 6 april fick så Jansson beskedet av Kjell Eliasson att han var avstängd som domare och inte får döma mera i slutspelet och att han inte heller får döma i Elitserien säsongen 2009/2010.

Detta fick Mattias Jansson att snabbt överklaga till Svenska Handbollförbundets styrelse.

– Det står givetvis DK fritt att inte nominera mig som elitdomare på sportsliga grunder men inte när skälet anges vara en grund som är baserad på att jag har brutit mot en överenskommelse som aldrig har funnits, säger Mattias Jansson.

Han har också överklagat ärendet till Riksidrottsnämnden (RiN) som har gett Svenska Handbollförbundet bakläxa (se dokumentet ovan) genom att meddela att förbundets Domarkommitté inte kan bestraffa en domare. Bestraffningar ska ligga på Rättskommitténs (RK) bord.

”Helt oacceptabelt”

– Sättet som Mattias Jansson plockats bort på är helt oacceptabelt. Ska han stängas av måste det ske via förbundets rättskommitté. Det här är ytterst klantigt skött och pinsamt för förbundet som är på väg att skämma ut sig fullständigt genom sin hantering av frågan, säger en källa till Kuriren.

Vidare har Mattias Jansson anmält Svenska Handbollförbundet till Diskrimineringsombudsmannen (DO) för diskriminering och trakasserier på grund av hans sexuella läggning.

Det har medfört att DO har ställt tolv väldigt tuffa frågor till förbundet och vill ha svar senast 14 maj.

Frågorna ser du här intill och är en glödhet potatis i förbundet.

Kuriren har sökt åtskilliga styrelsepersoner, allt från ordföranden Hans Vestberg och neråt, för kommentarer. Ingen vill prata om härvan. Men till slut fick vi ett mejlsvar signerat Christer Thelin som är VD på förbundet och adjungerad i styrelsen:

”Det stämmer att Mattias Jansson har anmält SHF för Diskrimineringsombudsmannen och närmast skall SHF till DO svara på en del frågor som ställts till förbundet. Detta kommer att ske inom föreskriven tid. Så länge ärendet är föremål för DO:s granskning har SHF inte för avsikt att till media eller andra vidare kommentera de beskyllningar som i anmälan riktats mot förbundet. Av hänsyn till inblandade lämnar vi just nu inga kommentarer i övrigt heller”, skriver Thelin.

Mattias Jansson har vid tre tillfällen skrivit om domarkurser bland annat på sin blogg. Det har domarbasen Kjell Eliasson under resans gång haft som ursäkt till avstängningen.

Nu vill dock Eliasson inte vara med och uttala sig längre. Ändå har ett parallellfall till Janssons dykt upp under den senaste turbulenta månaden.

Det handlar om domarkollegan Krister Andersson från Trelleborg som skrivit inlägg på Janssons blogg.

Anderssons fall behandlades där det ska. Det vill säga i Rättskommittén och Andersson har varnats för sitt tilltag. Men det stannade där och han var en av domarna under finalfesten.

Har lämnat in polisanmälan

Mattias Jansson anser dock att det Krister Andersson skrev om honom var så pass kränkande att han även lämnat in en polisanmälan.

– Polisen har i alla fall inte lagt ner ärendet utan har tillsatt en utredare, berättar Mattias Jansson.

– Att jag blivit polisanmäld visste jag inte. I övrigt har jag inga som helst kommentarer om något som handlar om Mattias Jansson. Jag hänvisar till Kjell Eliasson, säger Andersson.

Den för tillfället avstängde, eller bortplockade, Jansson vill i och med sitt agerande få upprättelse.

– Handboll är mitt liv och det enda jag vill är att min heder återupprättas och att jag får fortsätta döma elithandboll tillsammans med Christian Sandblom.

Det senaste som hänt är att Mattias Jansson redan före SM-finalen fick sin status ändrad från elitdomare till regiondomare. Samma öde har drabbat kollegan Sandblom.

– Jag trodde man var elitdomare hela säsongen ut. Det står i alla fall så på mitt legitimationskort som gäller till 1 oktober 2009. Det här är ju inte klokt, säger en uppgiven Mattias Jansson.

Eskilstuna-Kuriren har sökt domarkommitténs ordförande Kjell Eliasson för kommentarer.

Han vill inte uttala sig men svarar så här i ett mejl till tidningen:

”Fallet Mattias Jansson är just nu uppe i flera instanser. Domarkommitten, där jag är ordförande, håller just nu på med att besvara ett antal frågor. Under den processen har vi inga kommentarer att göra över huvud taget”.


-----------------------------------------------------------------------------------


Stockholmshandbollen ställer oss frågan. Är det kvalificerat skitsnack eller finns det någon som helst sanning i att homosexuella idrottare blir behandlade illa pga av sin sexuella läggning?

Personligen tycker vi på stockholmshandbollen att Mattias med sin enormt arroganta stil och översittarfasoner får skylla sig själv? Vad tycker ni? Rösta även på dagens andra fråga...viktigt




 
 
Ingen bild

Sten Sax på C

17 mars 2010 16:09

På förbundet kan man ju reagera på olika sätt på information man får.
Att en domare på den nivå som Mattias dömde på, "bland annat haft synpunkter på domarkurser och andra sammankomster för domare där spriten flödat och representanter för svensk handboll skämt ut sig och sin sport" bör väl egentligen vara en väckarklocka som får förbundsfolket att vakna till och tänka efter vad som kan göras bättre med domarkurserna och hur de själva kan agera på ett bättre sätt på sina sammankomster.
Men man kan ju också skydda sig mot informationen genom att slå tillbaka mot budbäraren och sedan bara fortsätta på samma spår som tidigare. För det kan väl vara trevligt för dem att kröka till när de träffas på sina gubbdagisutflykter...

Att M. får skylla sig själv kan jag inte hålla med om. Om han utanför handbollsplanen är (OBS! bara exempel) arrogant, översittare, homosexuell, moderat, tunnhårig, katolik, tjock, rödhårig, plattfot eller något annat ska inte få påverka huruvida han ska få döma eller inte. En domare skall väl också få ha lite attityd utanför planen, precis som vi gillar spelare och ledare som sticker ut i bloggar och övriga media. För det är väl det vi gör, gillar de som syns/hörs lite mer (Axnér, Sonny & Petter, Blomberg, Nyström för att ta några exempel).

När jag läser Kurirens text ovan, så är det bara Mattias som har lite sta--.

Vad har hänt i detta ärende efter Kurirens inslag?

 
Ingen bild

Guran

17 mars 2010 19:01

Jag tycker det är helskönt med lite bögiga domare , då vet man ju att dom med intresse kikar lite extra på vad som händer på banan.

 
Ingen bild

Lagens arm

17 mars 2010 22:25

Nu måste jag säga en sak bara..Mattias var inte omtyckt för sin stil mot ledare och spelare. Om man sa något trodde han man tyckte han var sjuk som var homo. Han skulle bort. Han är inte frisk...

 
Ingen bild

Sten Sax på C

17 mars 2010 23:09

I de få matcher jag själv deltagit med Mattias som domare, har det aldrig varit några problem.
Skulle man plocka bort alla domare som man tycker har attitydsproblem skulle man säkert få plocka bort 30-40% av Sthlms-domarna.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Redaktionen - 14 maj 2013 08:48

.....det vore väl kul att öppna locket till hösten...

Av Redaktionen - 25 oktober 2010 14:27

The last one Evert Ekh har tagit fighten om ett öppnare och mer interkritiskt handbollsklimat. Ekh har fått skydda sig mot skurar av sura miner och maffiametoder från såväl förbund, HEH och SDH. Det har varit naturligt då vi själva kastat skit i...

Av Redaktionen - 25 oktober 2010 10:48


Närmare än så här kommer vi inte verkligheten. Tack för att ni läst, kritiserat, analyserat, tillvaratagit och gjort samma sak.    ...

Av Redaktionen - 20 oktober 2010 21:00

Stocken fick 1 pinne. Kul för honom och Alingsås. Drott vann rättvist borta mot RIK i en match där det inte fanns några målvakter. -- Sen! Hammarby tofflar dit Sävligahof ordentligt....ja ordentligt eller ordentligt...en boll blev det och det är ...

Av Redaktionen - 20 oktober 2010 14:46


Ikväll ett dubbelmöte. Ikväll ett dubbelmöte utan TV. Slöseri med dubbelmöten när inte ens Webb TV bemödar sig med att röra på sig för två matcher. Kan det vara så att Sävehof får för mycket TV med tanke på CL och att de kommer få mest TV i SM slutsp...

Julafton om......

Din röst

Påverkar det dig att Evert Ekh är död?
 Ja
 Nej inte det minsta
 Jävla skitblogg
 Det finns så många andra
 Evert Ekh vila i frid

Senaste inlägg

Handbollsbloggar m.fl

Facebook

Sök i bloggen

Arkiverat

Flagcounter

free counters

RSS

Bloggtoppen

Bloggtoppen

Bloggportalen

In english


Ovido - Quiz & Flashcards