Evert Ekh

Direktlänk till inlägg 4 april 2010

I uppförsbacke med eller utan målbild

Av Redaktionen - 4 april 2010 12:00

  

Man kan välja var någonstans man vill börja sin resa i denna backe och hur man ska orka ta sig uppför.

När man väl är uppe så går det utför och då måste man ändra sin taktik.


Stockholms handbollsföreningar och förbund är alldeles för kortsiktiga. Visst finns det undantag, men överlag så behövs det tänkas längre än nästa säsong, det saknas helt enkelt långsiktighet. Hur många klubbar sitter just nu och funderar över hur nästa säsong kommer att se ut?
Mål, handlingsplan och uppföljning krävs för detta. Själva genomförandet kräver en ledare som tror och vill. På riktigt.

Det är enkelt att sätta upp mål: Vi skall bli ett allsvenskt topplag, vi skall ta SM-guld, vi skall vinna serien i år, etc, etc, etc. Alla kan nämligen sätta upp ett mål, trots det så är det flertalet av föreningarna som saknar den gemensamma målbilden.

Klubbar och samtliga förbund har idag ingen långsiktig strategi, en vision. Vad vill man åstadkomma? Långsiktigt eller kortsiktigt? Man är man farligt ute. Risken för fiasko är väldigt överhängande redan innan domaren har blåst igång säsongen.

 Vad har Stockholms handbollsförbund för mål och vad har man för vision? Trots att jag varit aktiv inom handbollen i Stockholm under mängder av år vet jag inte det, har ingen som helst aning faktiskt.

Vill man inte, kan man inte eller orkar man inte förmedla det utåt? Om man inte vill någonstans så kan man inte starta någon resa. Då åker man bara runt i cirklar.

Motpolen tycker jag är Sävehof IK. Det första som möter en på deras hemsida är en snygg layout och högst upp under fliken ”Om klubben” står föreningsidé och vision. Lär av detta ni andra:

Vision Sävehof:
”IK Sävehof skall vara Nordens ledande handbollsförening såväl när det gäller sportsliga resultat som socialt ansvar.”

Ett företag har satt ut sin affärsidé och det ekar rakt igenom – alla vet målbilden.


Jämför denna vision med: ”Vi skall ta SM-guld 2014”. För mig är det ett delmål och den stora frågan jag ställer mig är vad det där SM-guldet leder till.
Om man nu har satt upp ett mål, långsiktigt och kortsiktigt så återstår det att göra en plan. Kalla det vad ni vill, men man måste ha en plan för att ta sig dit man vill. Utvärdera sedan planen och ställ er frågan vad är det som gör att vi lyckas?



”Hur vill vi att klubben skall se ut om fem år”
Kan inte alla handbollsklubbar i länet ta upp denna fråga på nästa styrelsemöte?  Många skulle säkert säga att de vill att de skall se ut precis som det gör idag, vilket är helt OK. Alla skall inte bli elitföreningar. Andra kanske skulle få en liten tydligare bild om vad som krävs i form av arbetsinsatser, struktur och ordning.




För att förtydliga vad jag menar så skall jag ta ett konkret exempel;

Stockholm har ett problem som vi dragits med i många år nämligen att vi har för få domare i distriktet. Detta medför att för många domare får döma en nivå de inte är kompetenta för. Det i sin tur skapar irritation hos spelare och ledare och frustration hos domarna. I mitt tycke en ohållbar situation. Vem bär ansvaret och hur kan man lösa det? Genom att klaga i debattforum eller genom att nitiskt jaga dem som bär ansvaret, i detta fall förbundet

Rätt; ”Vi skall inom fem år fördubbla antalet aktiva domare”

Fel: ”Det behövs fler domare alltså! Det här går inte, skriv ett mail till alla och säg det”

Hur; ”Vi skall bygga ett arbetsklimat och en utbildning som gör att fler vill bli domare. Vi skall arbeta tillsammans med föreningarna för att få fram fler domarämnen och därigenom skapa konkurrens som gör att vi kan ställa högre krav på oss själva vid tillsättningen”

Handlingsplan: 

Vi skall …
                             Vi skall …
                             Vi skall …
                             Vi skall …
                             Vi skall …

Tyvärr är jag inte kompetent nog att säga vad som skall göras på detaljnivå men en start är att domar kommittén i alla fall på ett tydligt sätt sätter ner foten och säger något som gör att föreningarna inte har en chans att slingra sig genom att säga ”det är ingen som vill bli domare, vi har frågat”.

Man får vad man förtjänar brukar det heta, i detta fall får vi garanterat ännu större problem om några år.  Så, Stockholms handbollsförbund! Ge oss en tydlig målbild med bakgrundsproblematiken utifrån er vardag, beskrivet på ett sätt som gör att det blir allas ansvar. Det är ni som håller i taktpinnen, ni bestämmer.  Låt det bli ballt att bli domare, ge dem gratis domarkläder från en sponsor, bötfäll ledare som beter sig illa mot unga domare, gör en domarresa, ta hjälp i utbildningsupplägget externt. Förklara varför det är viktigt för framtiden. Agera med en långsiktig plan för domarutveckling och mata föreningarna med denna målbild så kanske vi om några år kan ställa högre krav och verkligen få bort de som faktiskt inte platsar, ens på någon nivå.

 Ja nu fick ni lite att jobba med, dessutom också denna önskan i text via e-mail tillsänt er under måndagen. Då kan ni inte komma och säga att ni inte läst den.


Batman

 
 
Ingen bild

en 08:a

4 april 2010 15:51

Mycket bra text. Så mycket som stämmer fortsätt så här!

 
Ingen bild

Jensen

4 april 2010 18:58

Om man ska jämföra ett par föreningars olika mål på kort och lång sikt vore det på sin plats med en djupare research än att använda ett lösryckt citat från Aftonbladets nätupplaga.

Tycker dessutom att oavsett hur målet är formulerat så är det bättre än ingen målbild alls.

 
Ingen bild

Målsnöret

4 april 2010 19:12

Typiskt en ung kille som svarar som du Jensen. Exemplet SM Guld 2014 var ingenting som utrycktes som ett hån mot just det lag som du stödjer. Det tycker jag inte. Nu handlade det ju om domarna, vilket var det jag i alla fall kände berörde. Men det är typiskt idrottsfärgerna, de är så olika att man bara ser sitt eget. Tänk lite längre och större.
Var citatet lösryckt så kanske det är på sin plats att kritisera Flinck för det då. På återseende.

Thing

 
Ingen bild

Rolf Vestberg

4 april 2010 19:35

Att ha åsikter och få dem på pränt är bra och det skall vi fortsätta att ha. Sedan skall det vara kritik som är relevant och man kan kanske vara med och ge lite lösningar? Att bara ge kritik utan att ha något svar på hur vi skall FÖRSÖKA lösa problemet är ju inte framåtsträvande på något sätt. När det gäller Stockholms HF så får de i många fall orättfärdigt mycket kritik. Det är ungefär som om de skall gå in och bygga hallar, ordna så att lag startar bollskolor m.m Jag kan hålla med om att ibland så förvaltar de bara det som finns men vi måste hitta på nya lösningar. Men från vilka skall de komma? Givetvis från klubbarna själva. Stockholms HF är ju våra repressentanter som vi valt skall driva våra sakfrågor. De som sitter i olika kommiteér är ju oftast representanter från olika klubbar och jag vet att det är oerhört hög aktivitet där. Satt själv med i utbildningskommitéen i ca 6 år och vet vilket oerhört arbete den gruppen gjorde med nytänkt osv. Dock så blir det givetvis många gånger tungjobbat då man även är aktiv i sin "egen" förening. Vi är dock det distrikt i Sverige som utbildar mest tränare och är oerhört heta på olika föreläsare. Det skall ju givetvis sedan förvaltas av föreningarna.
När det gäller domarna så är det en het potatis och kommer så att vara. Förbundet gnäller och föreningarna gnäller. Personligen tycker jag att vi skall kopiaera det som Göteborgs HF har gjort.
1/ Slopa det med att domare skall vara föreningsanknytna. ALLA domare skall tillhöra förbundet. Då tappar förbundet ca 100.000 i intäkter som går rätt in i administrationen. Det är den straffavgift vi betalar årligen till förbundet på grund av bristen av domare i varje föreningen. Vi kan inte "straffa" oss till nya domare. I gengäld kan man då sätta press på föreningarna. Nu är det ju så att domare är lika heta på marknaden som spelare. Man tar domare från olika föreningar (värvar) bara för att slitta straffavgiften. Tillför absolut inga "nya" domare, bara oreda. Förbundet står då också för utbildningen av nya domare (kostnaden).
2/ ALLA spelare som är A-pojk, A-flick måste gå domarkurs innan man får spela i seriespelet överhuvudtaget. Det är obligatoriskt i GBG och fungerar väldigt bra- Det är därifrån man nyrekryterar. De som inte blir domare kanske sitter i sekreteriat eller dylikt. Vet att det är tufft att både spela och döma men med nuvarande system är det i princip omöjligt att slippa straffavgift även fast man har spelare som dömer. Måste döma 25 matcher för att föreningen skall slippa avgiften??
3/ Låt unga domare döma omlott med äldre domare i Div 3 och lägre. Där är det stora problem med dåliga spelare som tycker det är enklare att gnälla än att spela handboll. En äldre erfaren domare som leder matchen och en yngre som lär sig döma men som slipper allt gnäll. Sedan kan man pö om pö låta dem döma med sin "normala" partner.
4/ Låt unga domare Döma upp på seniorernas träningar. I min egen förening HK Silwing/Troja skull vi tacknämligt ta emot ett ungt domarpar som får döma upp när vi skall spela 2 mål (säg 2x15 minuter). Bara man organiserar det hela så kommer det att bli oerhört bra. Inga av i vart fall våra Div 1 spelare skulle på något sätt opponera sig om en ung tjej eller kille missade ett övertramp eller dylikt. Tror faktiskt att de som dömer skulle tycka det skulle vara oerhört grymt att döma en Div 1 match i uppdömningen, vad tror Ni? Givetvis ordnar vi matchtröjor och tar fram matchklockan!!
5/ Sänd repressentanter till de möten som föreningarna blir kallade till. Annars är det ju ingen idé att sedan gnälla. Har varit på möten med domarkommitéen där 90% av föreningarna inte är närvarande. Sedan för förbundet kritik??
6/ Sedan till något annat. Lika viktigt som att vi får nya domare är det att vi får nya spelare, eller hur? Det kan ju inte vara så att föreningar som startar bollskolor (genererar tider till Förbundet) sedan får lämna tiderna till föreninngar som inte har bollskolor. De tider som förbundet erhåller från Stockholms stad baseras på antal spelare/lag som finns. Det kanske vore bra med krav på att från Eliserien till Div 2 så måste det finnas bollskolor i föreningarna??
Varför skall HK Silwin/Troja ha visionen om att starta bollskolor (efter vår förmåga) när det sedan finns lag i dessa divisioner som absolut inte har några ambitioner med nyrekrytering. Givetvis borde föreningar med nyrekrytering i en del av verksamhetsplanen ha en fördel av detta, rätt eller fel?
OM Stockholms handbollsföreningar ej förstår problemet med detta om att ju mindre spelare vi får till handbollen ju mindre tider får vi så har vi ju ett oerhört problem.
Detta var mina tankar och givetvis är det inga svar på fråga utan det finns givetvis saker som många tycker är fel i mitt tänkt, men säg då inte bara att jag tänker fel, utan kom med en egen lösning.

 
Evert Ekh

Evert Ekh

4 april 2010 19:41

Hej Rolf. Vi håller med dig i mycket men du har glömt varför det går kräftgång. Hur marknadsför vi en idrott som tappar utövare? Genom allt annat än att prata kan vi säga med den bakgrunden vi har. Det är inte bara att säga "bygg en hall" eller skaffa fler domare, helt rätt, speciellt som det inte ser ut att vara något drag i det vi håller på med. Varför byggs det nya gräsplaner åt fotbollen? Varför kan Innebandyn få innebandycenter efter innebandycenter? Varför?
Vårt mål är inte att sitta och tycka så du kommer att bli varse att det inte handlar om skitsnack mot förbundet för att göra en kul blogg, nej det handlar om attitydförändring i större skala så att vi kan utveckla vår idrott. Då måste vi ha ett starkt förbund!

http://evertekh.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Jensen

4 april 2010 20:24

Målsnöret/Thing

Först och främst vill jag tacka för att du kallar mig ung!
I texten framhävs Sävehof som ett bra exempel och man beskriver deras vision och jämför detta med citatet från Aftonbladet. Precis som jag skrev.

Dessutom har jag på intet sätt varken tolkat eller gett uttryck för att detta skulle vara ett hån mot en viss förening.

Till sist. Du har ingen aning om vilket lag jag gillar.

 
Ingen bild

Thing

4 april 2010 21:04

Okey då. sorry då, förlåt då. Tycker bara att detta handlade om mindre förening och mer förbund.

 
Ingen bild

Jensen

4 april 2010 21:15

OK. Accepteras.

 
Ingen bild

Anders, Södermalm

5 april 2010 17:26

Eftersom du dissar Stockholms domare, så vill jag säga att standarden följer väl Sveriges domare i stort. Sitter just nu och tittar på GUIF mot Drott, och värre hemmadomare har jag inte sett i någon sport. En slutspelsmatch ska absolut inte ha domare som inte pallar trycket från en hemmapublik eller hemmalag.
Det är inte konstigt att Svenska domare i princip är portade i internationella matcher eller mästerskap.
Det är en stor uppgift för olika förbund i Sverige att utbilda domare/matchledare. Dom är där för att leda matcher enligt reglerna, inte bara lyfta arvode och vara vissa till lags.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Redaktionen - 14 maj 2013 08:48

.....det vore väl kul att öppna locket till hösten...

Av Redaktionen - 25 oktober 2010 14:27

The last one Evert Ekh har tagit fighten om ett öppnare och mer interkritiskt handbollsklimat. Ekh har fått skydda sig mot skurar av sura miner och maffiametoder från såväl förbund, HEH och SDH. Det har varit naturligt då vi själva kastat skit i...

Av Redaktionen - 25 oktober 2010 10:48


Närmare än så här kommer vi inte verkligheten. Tack för att ni läst, kritiserat, analyserat, tillvaratagit och gjort samma sak.    ...

Av Redaktionen - 20 oktober 2010 21:00

Stocken fick 1 pinne. Kul för honom och Alingsås. Drott vann rättvist borta mot RIK i en match där det inte fanns några målvakter. -- Sen! Hammarby tofflar dit Sävligahof ordentligt....ja ordentligt eller ordentligt...en boll blev det och det är ...

Av Redaktionen - 20 oktober 2010 14:46


Ikväll ett dubbelmöte. Ikväll ett dubbelmöte utan TV. Slöseri med dubbelmöten när inte ens Webb TV bemödar sig med att röra på sig för två matcher. Kan det vara så att Sävehof får för mycket TV med tanke på CL och att de kommer få mest TV i SM slutsp...

Julafton om......

Din röst

Påverkar det dig att Evert Ekh är död?
 Ja
 Nej inte det minsta
 Jävla skitblogg
 Det finns så många andra
 Evert Ekh vila i frid

Senaste inlägg

Handbollsbloggar m.fl

Facebook

Sök i bloggen

Arkiverat

Flagcounter

free counters

RSS

Bloggtoppen

Bloggtoppen

Bloggportalen

In english


Ovido - Quiz & Flashcards