Evert Ekh

Direktlänk till inlägg 19 april 2010

Hammarby Handboll, en intervju med Stefan Garpås

Av Redaktionen - 19 april 2010 13:30

  

Varm jacka när det blåser snålt därute - Garpås vet vad som behövs

 

Efter att ha regerat Sverige med tre raka SM tecken, var man förra säsongen på vippen att ta sig till final. I år kändes det inte som man hade flytet, publikstödet och ekonomin på sin sida.

Skadan på Albin Tingsvall blev avgörande för utgången, speciellt som man var tvungen att släppa Pava Johansson till Guif – det fanns blödande hål att stoppa pengarna i, ett helt rätt beslut tycker många. Ekh får Stefan Garpås, Hammarbys ordförande att berätta om känslorna efter ett SM guld, känslan av ”medial förnedring” när ekonomin inte gått ihop och om framtiden för klubben och svensk handboll. Intervjun är vare sig förskönad, förändrad eller förkastad.

 

Att stå där med SM bucklan och veta att man är bäst, vad betydde det för dig? Får en ordförande någonsin cred för det han eller hon gör och sliter för?

Först vill jag bara säga att den som var ordförande vid det senaste SM- tecknet var Johan Hornhammar, och han fick ju en hel del uppmärksamhet i Göteborg.  Känslan att stå på innerplan med hyllningar från publik och fans är obeskrivlig, som Gunde sa ”ståpäls”, men bara inramningen med den fest och stämning som det är vid finalerna är enorm under hela evenemanget. Jag har haft förmånen att vara mitt i smeten, då Bajen Fans sjunger konstant i en och en halv timme, så musikanläggning inte behövs, både vid finalerna, men även i Champions League på hemmaplan mot Barcelona och Kiel. Vad gäller cred för tid och engagemang, så är det kanske inte från den breda allmänheten. Men de som är initierade både i klubben och runt omkring vet ju vilket arbete som ligger bakom det som sker, och där uppmärksammas och uppmuntras det.



I år har publikstödet varit blekt, Hammarby har ju Sveriges bästa tryck när Bajen Fans beslutar sig för att sluta upp bakom er. Kan du ge något svar på vad det beror på?

Vi känner att vi har svårt att nå den breda handbollspubliken, vår ekonomi tål ju inte regelbunden annonsering, men vi arbetar med andra kampanjer via sms, affischering och spridande av lag- erbjudanden via Stockholms handbollsförbund. Trots detta försvinner vi i bruset av det stora utbud som finns i Stockholm. Vi jobbar nu med en kampanj för att få ut 1000 st säsongskort, för att få en bas att stå på inför nästa säsong. För att nå framgång med allt krävs, tror vi, fullt i hallen. Då kommer media och detta i sin tur drar sponsorer. Vi kommer också försöka få till en överenskommelse med någon tidning för att kunna annonsera regelbundet.  Vi önskar också ett större besök av ungdomslag då de kan komma i utbildningssyfte, det är försvinnande lite lag som dyker upp på matcherna, och orsakerna till detta kan nog vara att föräldrarna inte har tiden att utöver träningar och andra aktiviteter lägga ytterligare tid för att skjutsa. Troligen kan det vara bra att elitlagen spelar på dagar fria från ungdomsserierna.


Stockholm är Hammarby på elitnivå. Vad betyder Tumba och Djurgården för att regionen ska leva?

 Vi tycker att landets största distrikt sett till antalet medlemmar borde ha fler lag i elitserien, och det är ju självklart att intresset skulle öka med fler matcher av derby karaktär, kom ihåg matchen mot Djurgården som drog ca 8000 på Globen, vid sidan av detta är det ju ekonomiskt bättre då resorna uteblir och det är två parter som kan se till att arbeta in publik. Det måste pratas mer handboll i Stockholm.



När media och debattörer pratar om Hammarby som ett sjunkande skepp, vad vill du säga då?

Vi har dragits med ekonomiska bekymmer sedan många år. Då elithandboll inte genererar några övervinster, så är det ju klart att återbetalningstiden på skulder blir väldigt lång. Vi har arbetat målmedvetet enligt en långsiktig strategisk plan, som i första hand gett oss en tydlig överblick över situationen, vilket vi inte haft på många år. Vi har idag kontroll på det ekonomiska läget, upprättat rutiner och åtgärdsprogram, vi vet statusen och den är långt ifrån bra och mycket arbete återstår. Försäljningen är idag igång på högtyck vilket vi inte haft på detta sett sedan hösten 2008, och det finns fortfarande stort intresse för Hammarby Handboll, så vi blickar framåt mot nästa säsong.

  

Ni har ett kompetent lag redan nu, det behövs inte mycket för att vara tillbaka, kan du ta på några saker som behövs för att lyckas plocka guldet nästa säsong?

Framförallt måste vi se till att inte få fyra knäskador på samma säsong i fortsättningen, vid sidan av detta måste vi komplettera med spelare som kan avlasta. Hammarby har alltid arbetat med att fylla på med unga talanger som sakta får växa in i uppgiften, och denna strategi kommer vi fortsätta med. Att arbeta med ungdomar som får utvecklas i en elitmiljö. Vi har idag ett nära och väl fungerande samarbete med Täby och diskuterar också med Bolton för att komplettera organisationen. För oss var det oerhört viktigt att se till att Täby avancerade till division 1, för att kunna få en kvalificerad spelplats för de bästa och samtidigt kunna behålla första- års seniorer längre i regionen. Se bara på de fem nya som fått chansen i elitserien år.


Stockholms handbollsförbund har haft svårt att marknadsföra handbollen, är det bara deras fel att ”draget” uteblir och vad gör ni för att förändra själva?

 Det första Stockholms Handbollsförbund måste göra är att införa en marknadsföringsskostnad i driftsbudgeten (vilket inte finns just nu), sedan räcker det inte med att skicka mailslingor till ungdomsledarna. Man måste synas på stan, jämför Göteborg. Lobbying mot förvaltning och politiker måste öka, MEN allt måste ske i samarbete med elitklubbarna. Jag tror vidare att man måste ha en tydligare satsning på elit från STHF. Vi har haft träffar med förvaltning och diskuterar med politiker från klubben, detta har skett både med och utan StHF. Vi kan inte skjuta över allt ansvar på distriktsförbunden, men det måste finnas ett uttalat stöd. Idag kommer vi få oerhört svårt att få internationella matcher och stora evenemang p.g.a avsaknad av godkända arenor, så bearbetning av politikerna är ett måste.

  

Berätta om hur ni arbetar för att komma bort från den ekonomiska härdsmälta som ju inte bara råder hos er, utan hos många andra föreningar i handbollens elitserie.

Se ovan, vid sidan av detta så arbetar HEH med att bli ännu bättre på att marknadsföra sin produkt, så att det kan generera större ersättningar till klubbarna. Arbete med att sälja liga -titeln pågår, samordning med damelit och fler matcher i grundserien är några exempel.


Vad behövs i Svensk nationell handboll för att det ska lyfta på riktigt?

Jag tror att VM nästa år kommer bli ett stort dragplåster, och vi måste fortsätta att underhålla det intresset även efter VM. Vi skulle behöva kunna behålla spelare längre i den nationella ligan, så att vi kan få landslagsspelare i klubbarna som syns i elitserien och på hemmaplan. Detta behövs för att ungdomarna skall få förebilder och idoler så att det blir kontinuitet i nyrekryteringen till bollskolor och ungdomsverksamhet.


Varför valde du att ställa upp i denna intervju hos Evert Ekh?

För att ni är engagerade och driver på. Vi måste få puls och brus kring handbollen, ju mer vi syns ju mer finns vi.



//

Redaktionen på Evert Ekh

 
 
Ingen bild

88a

19 april 2010 14:38

skitsnack att hammarby satsar på de unga. Titta på 88orna, hur många finns kvar därifrån? Titta på 90orn, hur många finns kvar därifrån? Att 91orna (täby) nu har fått chansen beror ju bara på att alla varit skadade eller bytt klubb. finns bara en bra ungdomsspelare i hammarby och det är Pujol. Sen så värvar man ju skitspelare. Hammarby måste tänka om i fall det någonsin ska bli bra igen.

 
Ingen bild

Jensen

19 april 2010 15:43

Om nu Garpås menar allvar att det vore bra för Stockholmshandbollen om även Djurgården och Tumba spelar i Elitserien kan han ju låta bli att värva spelare från dessa lag......

 
Maria Broström

Maria Broström

19 april 2010 17:00

Gött jobb ni gör, riktigt kul att läsa. Kör hårt!

http://somenoppenblogg.blogspot.com

 
Ingen bild

Soffliggaren

19 april 2010 19:33

ja det låter ju bra i alla fall, hoppas det funkar, bajen behövs. bra att det händer något!

 
Ingen bild

Stockholmarn

19 april 2010 20:00

Lev nu upp till detta! Du behövs för hammarby!

 
Ingen bild

Jensens antagonist

19 april 2010 20:03

88 or? vilka höll klass? 90:or, vilka ville satsa? du vet inte vad du snackar om. Elgan, Pouyol, Nisse har fått flera chanser än 88 orna som inte höll kvalitet.

 
Ingen bild

Till 88an

19 april 2010 20:30

Ja, det fanns 88or som var bra men frågan var väl vilkar som ville lägga ner den tid som krävdes då?
Sen att inte glömma så hade Hammarby en stor och bra trupp då. Lukas, Apel, Tobbe K, Fredrik L, Pava m.fl så vilka var det egentligen som 88orna tänkte slå ut för att ta sig in i truppen?

 
Ingen bild

...

19 april 2010 22:12

När 88:orna var juniorer såg organisationen i föreningen annorlunda ut och tänket var inte som idag, men nä, det var inte många av 88:orna som höll i längden, det var väl bara Stefan Petrovic som höll måttet vilket han också fick visa i några slutspelsmatcher i A-lagströjan...

 
Ingen bild

en 08:a

20 april 2010 11:02

För att man ska kunna lyfta upp ungdomar så måste dom ju vilja satsa på detta. Med 88: orna så var det ju det som va felet.

 
Ingen bild

Sigge

20 april 2010 11:35

Texas Olsson Petter Holmberg Kalle Ström spelade regelbundet Petrovic hur många matcher? det var inte många!

 
Ingen bild

Bajen

20 april 2010 23:36

Synd att Petrovic mer eller mindre varit skadad hela säsongen... Vart ska han spela nästa säsong? Ska han spela kvar i lidingö? det vore konstigt om inga andra ryckte i honom.

 
Ingen bild

Nicklas

22 april 2010 13:02

Har på något sätt fått för mig att ungdomar utanför Stockholm är beredda att satsa mer för att ta en plats i lag som spelar i högsta serien.

 
Ingen bild

JANNE

22 april 2010 16:38

NI BEHÖVER INTE VARA OROLIGA DET KOMMER NOG ENDAST FINNAS JUNIORER ( OBETALDA ) SOM SPELAR I BAJEN NÄSTA SÄSONG. OM INTE BAJEN LÖSER PENNING KRISEN DOM HAR JU SKULDER TILL SAMTLIGA SPELARE FÖR SÄSONGEN SOM VARIT. VILL MAN SPELA KVAR DÅ ?
TROR INTE DET !!!!
O

 
Ingen bild

Nisse Hult

25 april 2010 20:43

Hammarby tappar ju ungdomslag på löpandeband...

Senaste tappen har varit f-96,f-98 och P-97 som samtliga lämnat föreningen under de två senaste åren...Undrar vad det beror på?
Sen tappade de ju damlaget också som låg i div 1...
Allt detta under Garpås ledning - kanske borde Evert Ek frågat om detta samband?

 
Ingen bild

Berra

30 april 2010 21:44

Nisse Hult:
Jag är i och för sig inte insatt i handboll, förutom att jag älskar Bajen och har följt laget sedan div2, men vem bryr sig om damlaget drar? P-97 låter dock mer oroande, varför stack de?

 
Ingen bild

Nisse Hult

3 maj 2010 17:49

jag vet inte varför de stack riktigt faktiskt men jag tror att de inte riktigt var nöjda med organisationen...Ett annat problem är ju att det saknas återväxt i Bajen. Just nu håller andra föreningar på att skola in årskull f/p -03/04 typ...Yngsta grabbarna i Bajen är väl 98/99 och yngsta tjejerna är a-flickor.

Det blir väl Bolton som tar över all ungdomsverksamhet på söder om ett par år för ambitionen verkar inte finnas hos de grön-vita...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Redaktionen - 14 maj 2013 08:48

.....det vore väl kul att öppna locket till hösten...

Av Redaktionen - 25 oktober 2010 14:27

The last one Evert Ekh har tagit fighten om ett öppnare och mer interkritiskt handbollsklimat. Ekh har fått skydda sig mot skurar av sura miner och maffiametoder från såväl förbund, HEH och SDH. Det har varit naturligt då vi själva kastat skit i...

Av Redaktionen - 25 oktober 2010 10:48


Närmare än så här kommer vi inte verkligheten. Tack för att ni läst, kritiserat, analyserat, tillvaratagit och gjort samma sak.    ...

Av Redaktionen - 20 oktober 2010 21:00

Stocken fick 1 pinne. Kul för honom och Alingsås. Drott vann rättvist borta mot RIK i en match där det inte fanns några målvakter. -- Sen! Hammarby tofflar dit Sävligahof ordentligt....ja ordentligt eller ordentligt...en boll blev det och det är ...

Av Redaktionen - 20 oktober 2010 14:46


Ikväll ett dubbelmöte. Ikväll ett dubbelmöte utan TV. Slöseri med dubbelmöten när inte ens Webb TV bemödar sig med att röra på sig för två matcher. Kan det vara så att Sävehof får för mycket TV med tanke på CL och att de kommer få mest TV i SM slutsp...

Julafton om......

Din röst

Påverkar det dig att Evert Ekh är död?
 Ja
 Nej inte det minsta
 Jävla skitblogg
 Det finns så många andra
 Evert Ekh vila i frid

Senaste inlägg

Handbollsbloggar m.fl

Facebook

Sök i bloggen

Arkiverat

Flagcounter

free counters

RSS

Bloggtoppen

Bloggtoppen

Bloggportalen

In english


Ovido - Quiz & Flashcards