Evert Ekh

Direktlänk till inlägg 20 april 2010

Roger Blomquist sticker ut hakan och tror på Ystads IF.

Av Redaktionen - 20 april 2010 19:00

Evert Ekh har samtalat med Sveriges just nu mest kritiserade handbollskommentator, och det via telefon. Vem väljer vi att samtala med? Roger Blomquist, en bred sportjournalist med uppdrag inom de flesta sporter som sänds på SVT. En engagerad kommentator som brinner för det han gör, dessutom är han frispråkig och öppen med vad han tycker. Roger ställde självklart upp, för handbollens mångfald.


Roger Blomquist


Jo, jag är nog unik, jag kommenterar 19 sporter faktiskt. Snacka om bredd, säger Roger, lika entusiastisk i telefon som i sin yrkesutövning.

Ytterligheterna i mina uppdrag är spännande, konståkningens smidighet och vackra presentation till det hårda tuffa som sker på handbollsplanen är mycket intressant.


Roger är uppväxt i Sveriges närmaste stad, eller som han själv säger, de breda sporternas stad, Enköping. Han är Svensk mästare i Rugby, har varit tränare i fotboll, ishockey och handboll, i den sistnämnda och för denna våra läsare mest intressanta, har Roger varit domare på division 1 nivå(dåtid division 2).


”Det finns två egenskaper inom mina favoritidrotter rugby och handboll som jag värdesätter väldigt mycket, man ger och man tar. Sen håller man käften och kör, sådant gillar jag skarpt. Titta bara på Hasse Karlsson i Ystad IF, han får stryk som fan, men han ger också massor. Snacka om hjärta. Att kommentera en sådan spelare är mycket roligt”


Rogers höjdpunkt i sitt handbollskommenterade var OS i Sidney 2000 med Pelle Carlén som bisittare och expert.  – av Per lärde jag mig väldigt mycket, precis som jag fortfarande lär mig massor av Magnus Grahn och Per Johansson, säger Roger.


Vad gäller den kritik som Roger alltid får under och efter sändningarna svarar han självsäkert och mycket rakt- kritik är okey, så länge den är konstruktiv, då svarar alltid, det bra att ha en dialog. Det finns ett gäng som verkligen hatar mig, vill inte kalla dem idrottssjälar direkt. De skjuter allt jag säger, de klagar på hur jag säger saker och hur färgad jag är.

Jag bryr mig inte om dem, så länge 90% tycker att jag gör ett bra jobb så räcker det för mig.


På frågan vilket lag Roger har i sitt handbollhjärta säger han snabbt - Enköping, men lägger till, inget favoritlag i handboll, jag tycker om heta handbollsmatcher och då lever jag ut helt enkelt. Det måste man väl få göra om man älskar handboll, eller?


Mycket av kritiken mot Roger handlar oftast om att man ser honom som färgad och pratglad, han vill minnas en match mellan Drott och RIK på 90 talet, när RIK hade chansen att spela hem SM guldet men misslyckades i Halmstad. Drott spelade drömhandboll och Roger kunde inte lägga band på sig själv, mycket för att SVT, precis som Svensk handboll, ville ha en femte avgörande match, men mest för att Drott spelade så bra handboll. - ”RIK fansen hatade mig då kan jag säga, snacka om enögt”


För några dagar sedan så fick han en utskällning av Sävehofs tränare ”Bagarn” för att han var enögd när Lugi vände mot Sävehof. Bagarna hade gått på i ullstrumporna om att Roger hade åsikter om en boll var utanför linjen eller inte, om det säger Roger att han faktiskt såg på slow motion bilderna att den var inne ” Att Bagarn försökte skylla förlusten på mig en enkel kommentator”, ”jag menar, man måste väl själv rannsaka sitt spel innan man försöker får kommentatorn halshuggen för en förlust, det var lågt gjort av honom tycker jag”.

På frågan om vi kan publicera det så säger Roger att han anser att han och Bagarn har en bra relation med högt i tak och en rakhet som betyder mycket för samarbetet mellan sporten och media.


På SVT har vi en policy att vara neutrala och det är vi men ska man inte få leva sig in i och tycka någon gjorde något bra och också på ett högljutt sätt, då blir ju sändningen slätstruken. Det handlar om kamp för tusan och vi vill se spännande matcher eller hur?

 

Det som hände med den avbrutna matchen på SVT senast, vad säger du?

Ingenting annat än skandal faktiskt. Vi har själva fått ursäkter från SVT:s högsta ledning. Vi var mycket upprörda själva och när vi gick till webben blev det något knas och felkopplat.  

I mänskliga händer, kan man säga, vi hade ingen krisberedskap men nu så är vi mer vakna för vad som kan hända i slutspelsmatcher. VI har tagit åt oss av kritiken som var massiv i alla fall av den som var konstruktiv.


Ni gjorde ju en av de bästa sändningarna senast från Lund, proffsigt, vi kallade det för kompensationssändning, hade ni tankar på att ”höja” nivån lite?

Det bara kändes som det flöt så bra och vi var också mycket nöjda och det är klart att vi verkligen ville visa att vi kan bättre. Kul att ni uppmärksammade detta.


Svensk handboll kan den ta sig tillbaka till världstoppen och hur behöver den förändras för att synas mer i media.

Det behövs en stark ledare som vågar stå upp och visa var den ska någonstans. Handbollen måste ta tillvara på de starka krafterna som faktiskt finns. Se bara på ledarpersoner som Bengt Johansson och Hans Chrunak, de har fantastiska egenskaper, en öppenhet och vilja att ge någonting till publiken och tittarna.

De ställer alltid upp oavsett framgång, de ger klockrena analyser och är väldigt starka karaktärer. Det går inte att sitta inlåst och tjura.

Det fanns en anledning till att handbollen nästan gick om tre kronor under 90 talet, förutom de stora framgångarna så fanns där en otroligt massmedial person i Bengt Johansson.


När får vi höra och se Roger kommentera match igen?

Drott-Ystad IF och Eslöv-Skövde följt av Ystad - Drott, så länge är det säkert i alla fall.


Vad tror Roger om SM semifinalerna på dam och herr?

Kul att det är jämnt. Det är ett tecken på att man kan köra en kvartsfinalsserie på damsidan utan att man tar med sig poängen till nästa år. Det är bra för damhandbollen om Skåne tar en av finalplatserna då det varit samma finallag de senaste året.

Dock tror jag att Sävehof tar guldet.

På herrsidan är det mer öppet, tror att hemmaplan fäller avgörande och att Ystad IF och Sävehof gör upp i Malmö. För att sticka ut hakan så tror jag att Ystad IF vinner med anledning "hemmaplan".  


Har du läst Evert Ekh?

Jag tycker det är bra att det skrivs och det lever. Läser den nu faktiskt, intressanta vinklingar tycker jag. Har printat ut lite matnyttigt att ha med mig.


Roger frågar en massa om Evert Ekh och vad vi står för, på frågan vem Evert Ekh är så svarar vår skribent, det är ingen person, det är en vision för Svensk handboll.


Roger säger då, hoppas ni lyckas, det verkar vara väldigt intressant och det behövs för Svensk handboll. Plinga mig om ni vill något mer, jag ställer upp.


Evert Ekh bad Roger ta med sig en fråga till bisittare Grahn, "vad behövs för att Svensk handboll ska lyfta och bli mer massmedialt uppmärksammad" - får se om den blir besvarad.



Evert Ekh, redaktionen



 
 
Avbytarbänken

Avbytarbänken

20 april 2010 21:03

Intressant och bra.

Avbytarbänken är inget större fan av Roger. Ett litet tips på vägen ändå, eftersom han läser EE. Spela inte dum för tittarnas skull. Fråga experterna om det du faktiskt inte förstår istället. Det tjänar både du och handbollen på.

http://www.avbytarbanken.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Sladjan

20 april 2010 23:00

Roger är, som han själv skulle sagt, PINSAM!
Det jag har mest problem med är när han försöker sig på att tycka och tänka handboll - säger att anfallsspelet är "pinsamt, tycker JAG" och liknande. Roger är också ruggigt dålig på namn och rör ständigt till det, dessutom placerar han med sitt helt obefintliga omdöme varenda mittsexa som kan fånga en boll i landslaget. För något år sen skulle Payam Hatami spela i landslaget enligt Roger... "In med Hatami i landslaget, TYCKER JAG" säger Roger då. Han ska inte tycka ett skit! Referera bara.

Roger ska helst inte vara med i sändningarna över huvud taget, men om han ska fortsätta så måste han sluta tycka och helt överlåta det till experterna. Annars får man väl fortsätta att stänga av ljudet.

 
vlado

vlado

20 april 2010 23:18

Ni tror väl inte vi släpper ABBE till något eller någon...................

http://vlado

 
Skånehandbollen

Skånehandbollen

20 april 2010 23:26

Bra intervju! Låta Roger komma till tals. Men det gör han inte bättre i mina ögon, först får han lära sig namnen på spelarna, och sen låte Nollan prata mer om spelsekvenserna och inte pladdra för mycket. Kom igen Roger! Vi behöver kunniga och bra kommentatorer inom handbollen! / Skånehandbollen

http://skanehandbollen.bloggagratis.se

 
Ingen bild

jim

21 april 2010 06:51

Roger är duktig och kan mycket om många idrotter men dock ej om handboll så snälla lämna den idrotten.

 
Ingen bild

fp

21 april 2010 17:28

Självklart behövs kunniga och pålästa kommentatorer. Men också en viss underhållningsfaktor och kanske rentav lite folklighet - i synnerhet om man nu vill locka nya tittare till handbollen.

Själv tycker jag att SVT:s sändningar funkar ganska bra i nuläget. Kompetent expertis i form av Jessica Enström och Grahn m fl som kompletterar underhållningen i form av Roger och David Fjäll.

Nu vet jag inte om Roger avser att vara underhållande, men jag tycker i alla fall att han är det.
På samma sätt som Glenn Hysén kunde vara det med sin fiskhamnsretorik - enligt mig faktiskt att föredra framför många andra "experter", som med viktig min står och rabblar självklarheter. Sen kan dessa vara hur pålästa som helst. Roligt blir det aldrig.

Vad handbollen saknar är kanske en Glenn Strömberg?

 
Dodo

Dodo

22 april 2010 18:26

Jättebra intervju med Roger. Det händer att Roger inte hänger med, ja, men då är det min själ Per Johanssons eller Magnus Grahns plikt att rätta honom, på ett vänligt sätt. Det är ju de som är experterna och de ska våga. Tänker t ex på en situation i matchen mellan Sävehof och Lugi senast. Domaren blåser av ett Sävehofanfall för att en av deras spelare korsat målgården, varpå Rogers kommentar var, stegfel. Där ska bisittaren omedelbart in och förklara för tittarna via samtal med Roger direkt i sändning. Det blir bildande på det viset.
Så måste det fungera i kommentatorsteamen.

http://snickesnack.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Redaktionen - 14 maj 2013 08:48

.....det vore väl kul att öppna locket till hösten...

Av Redaktionen - 25 oktober 2010 14:27

The last one Evert Ekh har tagit fighten om ett öppnare och mer interkritiskt handbollsklimat. Ekh har fått skydda sig mot skurar av sura miner och maffiametoder från såväl förbund, HEH och SDH. Det har varit naturligt då vi själva kastat skit i...

Av Redaktionen - 25 oktober 2010 10:48


Närmare än så här kommer vi inte verkligheten. Tack för att ni läst, kritiserat, analyserat, tillvaratagit och gjort samma sak.    ...

Av Redaktionen - 20 oktober 2010 21:00

Stocken fick 1 pinne. Kul för honom och Alingsås. Drott vann rättvist borta mot RIK i en match där det inte fanns några målvakter. -- Sen! Hammarby tofflar dit Sävligahof ordentligt....ja ordentligt eller ordentligt...en boll blev det och det är ...

Av Redaktionen - 20 oktober 2010 14:46


Ikväll ett dubbelmöte. Ikväll ett dubbelmöte utan TV. Slöseri med dubbelmöten när inte ens Webb TV bemödar sig med att röra på sig för två matcher. Kan det vara så att Sävehof får för mycket TV med tanke på CL och att de kommer få mest TV i SM slutsp...

Julafton om......

Din röst

Påverkar det dig att Evert Ekh är död?
 Ja
 Nej inte det minsta
 Jävla skitblogg
 Det finns så många andra
 Evert Ekh vila i frid

Senaste inlägg

Handbollsbloggar m.fl

Facebook

Sök i bloggen

Arkiverat

Flagcounter

free counters

RSS

Bloggtoppen

Bloggtoppen

Bloggportalen

In english


Ovido - Quiz & Flashcards