Evert Ekh

Direktlänk till inlägg 16 september 2010

Den enda vägen för mig

Av Redaktionen - 16 september 2010 10:57

”Jag var för långsam, det sved att känna"


Det citatet från Isabelle Gulldén, tillsammans med påståendet ”du måste träna mer, då kan du bli världens bästa” blev upprinnelsen till varför ”Bella” ifrågasatte om den träning hon lade ner var rätt. Hennes enorma vinnarinstinkt och ”jag ska bli bäst” mentalitet, gjorde att hon på egen hand drev på för att finna lösningen. Hon ringde upp världens snällaste kritiker, han som känner hela handbollsvärlden, Claes Hellgren. Hon bad om hjälp. Hon behövde hjälp. Det var nämligen Classes ovannämnda kommentar och ”Bellas” urvilja till att bli bäst som ledde fram till Koldings fysguru, José Luis Hernandez. I somras fick hon en aha upplevelse som hette duga, ”är det så här det ligger till”.


Nu handlade det om att förstå hur man blir bäst och på vilken nivå man då lägger upp sin fysiska träning. Bella är redan urstark och det blir inte bättre explosivitet av att trycka 200 kg i knäböj eller springa Cooperstest på 11,5 minut. Min förkärlek till att pumpa vikter fick sig ett slag på käften, jag vill bli explosivare, jag måste. Annars blir jag inte bäst.

- Internationellt är den stora skillnaden just denna, inte rå styrka, säger Bella. Fart och explosiva satsningar ser enkla ut för många världsspelare. De har ju tränat på det länge och ”Bella” tillägger man känner sig lite plufsig när man ser hur snabbt och kraftfullt vissa spelare kan agera internationellt.


Skillnaden på Bellas spel idag och för bara 3-4 månader sedan är stor. I matcherna mot Norge i somras visade hon att resan mot yppersta världselit påbörjats. Medspelarna i landslaget förvånades över att hon låg i topp i de explosiva träningsmomenten. Något hon inom sig kände sån förbannat härlig motivation i.


Tyvärr ses Bella av de allra flesta kritiker som erfaren handbollsspelare, visst hon har varit med, hon har sina SM guld och landskamper.

Det som på lång sikt inte är det viktiga om man vill bli bäst, det är bara ett delmoment. Hon är bara 21 och redan en respekterad spelare med en enorm potential i sitt handbollsspel. Hennes förmåga att agera fördelare grundar sig i stor bollkänsla och blick för spelet, det som gör att hon är passningssäker som få. Jag är helt övertygad om att Hellgren har rätt, Bella kan bli världens bästa mitt 9:a. I somras drog hon dit åtta mål mot Norge. Det var första gången det hände.


Höjer jag Isabelle Gulldén till skyarna? det kommer en del säkert att påtala. Gör gärna det. Det skiter jag fullt ut i.

Men för att redan nu stoppa karbonpappret i vrångstrupen på er, så säger jag att det handlar om er egen vilja för att lyckas, och den viljan är inte tillräckligt stor inom Svensk nationell handboll. Att Sverige som lagidrottsland behöver tuffa till sig är vida påtalat, idrotten måste tillåtas få sina individuellt gångbara stjärnor, sluta med lagomstämplar, våga sticka ut. Det finns inga genvägar.


Marknadsföringen och utseendet på handbollen är några av de saker det snabbt går att förändra. Med små insatser av kompetens eller kunskap och ett annat samarbete mellan förbund, elitorganisationer, klubbar och kompetens. Men utan spelarnas egna vilja så får vi inga internationella framgångar. Det tror jag i alla fall.


När det kommer till individuell träning i en lagidrott och att våga lyckas, eller sticka ut, kan man konstatera att generationerna underifrån har fokuserat för mycket på laget i sig. Fokuset på kort sikt i unga åldrar är att vinna SM, Potatiscupen eller Blåbärsträffen. Som junior är ett A lagskontrakt viktigare än bra egen träning. ”Vinner vi SM är vi bra tränade”, det räcker inte längre som bevis för att du som spelare är villig att göra något själv. Hur påverkar du din egen utveckling? Du säger ju att du vill kunna skjuta ännu hårdare, stega ännu bredare eller bygga perfekt fart i uppspelsfasen. Din största kritiker ska vara du själv för den kan du alltid hantera. Den är det ingen som kan kritisera.


Jag söker en mer individualistisk ådra i sitt sätt att utöva sin lagidrott. För att lyckas nå världseliten går det inte bara att kollektivt gå ner och köra. Att följa det man ska - för att tränarens spelprogram säger si eller så. Det är inte tillräckligt. Man kan tycka och tro vad man vill om lagidrottens framgångsfaktorer, är det social välfärd inom laget som betyder segrar eller är det individens egen vilja att lyckas?

Nu säger jag inte att laget är oviktigt, långt ifrån. Men i vissa lägen är det faktiskt oviktigt. Dessutom bör man kunna vara individualistisk och samtidigt gå ihop med sina medspelare eller tränare. Fungerar inte det så får man byta klubb eller ändra på sig socialt.

En tränare eller medspelare som inte klarar av att hantera egoistiskt tänkande har jag svårt för.

I Sverige kallar vi ofta individualister och egoister för divor. Varför? Jante eller bara för att ingen vågar sticka ut. Någon kan ju tycka illa om mig och det har Svenskar en förkärlek att bevisa, gång på gång.


Staffan Olsson sa i en intervju att ”ibland tror unga spelare att det ska regna kunskaper och färdigheter i knät på dem, att jag har alla verktyg för att göra dem bra” medans en av träningspionjärerna inom Svensk Handboll, Björn Jilsén, kommenterade bristen på egen träning och vilja som en av anledningarna till att Sverige tappat internationellt.


Vill du veta vad Bella fokuserat på under sommaren? Fråga henne.


Ekh



 
 
Ingen bild

Frågetecken

16 september 2010 11:27

Det låter på dig som att Bella är den enda kvinnliga handbolls spelare som tränar och har vilja? Vad med tjejerna i Danmark/Tyskland, de lever väl handboll och tränar väl minst lika mycket som Bella och tjejerna i Sverige?

 
Linusfloyd

Linusfloyd

16 september 2010 13:01

Myckett i artikeln håller jag med om. Vi i mindre klubbar har dock hela tiden ett problem, eftersom vi inte har traditionen samt konkurerar mot t.ex plastbandyn om att få in barn/ungdomar i verksamheten. Samtidigt som vi tänker individuellt och särbehandlar måste vi också tänka grupp ganska mycket för att ha kvar dom i verksamheten, det är dilemmat hela tiden.

Jag är inte professor och bor heller inte i slott men däremot brinner jag för uppgiften och så länge vi har såna eldsjälar i Svensk handboll så kommer vi få fram individuellt skickliga spelare tror jag...

http://linusfloyd.blogg.se

 
Ingen bild

Bra artikel

16 september 2010 13:07

Står det att proffsen inte tränar. Klart att handbollen inte kommer någon vart när folk är dyslektiker. Nu handlade som jag ser det, om en resa. JANTE sverige i ett nötskal. Bra Evert Ekh. Folk som inte kan förstå behöver nog byta till Boule! Frågetecken? Utveckla var dina påståenden kommer ifrån och varför du anser att Ekh påstår att hon är den enda som tränar? Läs om, gör om, gör rätt!

 
Ingen bild

=)

16 september 2010 15:21

Kopplingen till att vi inte är lika starka i handbollsvärlden idag som på 90-talet stavas plastbandy. Vi är idag världsledande i idrotten som har ca 10 utövande länder. Denna drar tyvärr ungdomar idag, vilket har drabbat handbollen. Det är bara att inse faktum. Sverige är inte ett stort land som har hur många ungdomar som helst.

 
Ingen bild

St:Comback

16 september 2010 23:02

Sant plastfäktas är mer på latjo lajbans medans handboll kräver dels mer stryk vilket som bekant gör ont samt tråkigt nötande & halltid vilket inte finns.

Så sporten går sakteliga mot att bli en exclusiv sport för ett mindre antal utövare för varje år.

 
Ingen bild

Christian

17 september 2010 09:14

Det som står i artikeln är klockrent! I Sverige tränar elitlagen inte fysträning för att bli bättre på handboll utan på testerna och framförallt Cooper. Det är skillnad att vara bra på 3000m i steady state tempo och intermittent arbete under 2x30min. Genom dagens träning får vi spelare som tappar i de kvalitéer som betyder något, snabbhet, power, explosivitet, anaerobuthållighet. Även dålig planering av styrketräningen bidrar till försämrade resultat på dessa egenskaper samt en hel del skador. Nä i Sverige vill man spring cooper bra och vara råstark! Då tycker man som tränare att man lyckats. Har folk inte sett hur handboll spelas?

Så ser verkligheten ut i långdisanssverige. Tyvärr räcker den träningen i elitserien eftersom alla tränar likadant, men kommer vi upp på landslagsnivå eller ut i Europa får vi svårare att hänga med. Skönt att höra att Bella valt ett annat upplägg som förhoppningsvis är mer rätt för att prestera på planen och inte scora på fysprofilen.

 
Ingen bild

Lurch

17 september 2010 11:03

Spännande och bra artikel !
Just avsnittet gällande juniorer som alltför snabbt , med eller tränares hjälp/påtryckningar ,anser sig vara mogna för seniorhandboll.Dom allra flesta spelare behöver sin juniortid för att utvecklas och mogna , undantaget är dom exceptionella talanger som klarar detta redan i tidiga år.
Det ser vi bevis på just nu i Stockholm , där alla damjuniormatcher nu är inställda p.g.a att 7 lag dragits sig ur seriespelet , och flera lag ryktas göra detsamma.
Samtidigt glädjer sig Sthlms Handbollsförbund att antalet damlag har ökat i anmälningar , vilket medför att man för första gången måste starta en reservlagsserie div.4
Ser dom inte sambandet mellan dessa 2 företeelser ?Juniorerna ska istället för att spela juniorhandboll ta plats i ett halvtaskigt ( i bästa fall ) damlag.
Jag har inga konkreta förslag hur man löser detta , kan bara konstatera att så är fallet.
Är det någon som har lösningen på detta problem,som både på kort och lång sikt kommer att utarma handbollen ännu mer ?

Redaktionen

17 september 2010 12:15

Debatten har pågått länge i Stockholm med klubbarna inblandade. Någon måste bestämma sig för att alla inte kan vara eniga och trampa några på foten. I Sthlm handlar det om att spelarunderlaget är för litet så varenda 16-17 åring som inte är 100% motiverad väljer flaskan och fest på helgerna. Och då inte med gatorade i. Ytterst är det ekonomin i handbollen som är för usel

 
Ingen bild

Eson

17 september 2010 13:47

Lösningen är samarbete mellan damklubbarna i stockholm där juniorerna spelar i en samarbetsklubb av 2-3 klubbar där klubbarnas juniorer samlas och tränar någon gång per vecka samt spelar matcher.
Sedan tränar juniorerna med sitt a-lag samt spelar (bänkar) med sitt a-lag som inte på a-lags nivå har samma samarbete som på juniornivån. Detta kräver dock regeländring i samarbetsavtal.

På detta sätt får damjuniorerna spela på rätt nivå för träningsutveckling samt även kan spela/träna med a-lagen. A-lagen får tillräckligt med folk på sina träningar för att kunna bedriva kvalitativa träningar, vilket ofta är ett problem för damlagen.

Detta kan behålla fler juniorer inom handbollen även de som inte platsar i a-laget men behövs på a-lagsträningarna för att träningarna ska kunna bedrivas på ett bra sätt. Alla får möjlighet att utvecklas på flera nivåer samtidigt. Det är viktigt att våra juniorer får möjlighet att träna och spela (bänka) på seniornivå för att få smak för att fortsätta samt se vad som väntas av en.

Något som samtidigt är viktigt är att ta bort stämpeln att som junior måste du spela seniorhandboll för att ha möjlighet att spela seniorhandboll efter juniortiden. Vilket det är idag vilket är tydligt i stockholms div 3 som mestadels består av ett gäng juniorlag samt några lag med äldre spelare som håller på att trappa ner.

 
Ingen bild

Molle Lindberg

18 september 2010 00:10

Det är bara att gå in på facebook och kolla vad våra handbolls ungdommar gör på helgerna OBS ! alla helger inte lite då och då, var tredje eller så .. Nej VARENDA jävla helg är det nattsudd till småtimmarna bira & bacardi breazzers i regnbågens alla färger.Dom skall emellertid ha en eloge för att dom orkar träna ändå men , Oj så mycket bättre det kunnat bli !

 
Ingen bild

realist

18 september 2010 10:51

Att många går ut på helgerna har nog också att göra med att många som vill satsa på handbollen tvingas bo kvar hemma väldigt länge av ekonomiska skäl.Hade de haft råd med egen bostad hade man kanske träffats hemma hos varandra under andra former.att tillbringa helgerna med föräldrarna när man är 20-25 år är väl inte så kul alla gånger.Återigen;skall man kunna satsa helhjärtat måste man få andra ekonomiska förutsättningar.

 
Ingen bild

TYLÖSANDS KUNG

18 september 2010 12:27

Red skrev;

"I Sthlm handlar det om att spelarunderlaget är för litet så varenda 16-17 åring som inte är 100% motiverad väljer flaskan och fest på helgerna. "

- Det är ett jätteproblem med 15-17 åringarnas rökande,krökande i Stockholm varenda helg även innan matchdag totalt demoraliserande och i spettsen för "drinkandet" går faktiskt tjejerna även om killarna hänger på hej villt och allt är föräldrar och ledares yttersta ansvar att sätta ned foten Inte som nu låta dem ta ansvaret vilket inte funkar med tanke på tillgängligheten av kröken och fest via Facebook.

DET ÄR DAGS ATT AGGERA BÖJA STÄLLA KRAV GÖR DET TILL LITE POPPIS ATT SPOLA KRÖKEN & CIGG I DENNNA SPORT !

 
Ingen bild

Trinity

18 september 2010 17:03

Problemet i Stockholm är att man på vissa håll lever med ett konstant Göteborgs komplex och på vissa håll vägrar att hålla två lag i seriepel och idiot toppar serierna igenom och halva laget på bänken, eller gjort sig av med s.k halv talanger redan som B-ungdomar, Tumba & Skånela undantaget medans resten ägnar sig åt att värva sönder varanndra tills den ena eller andra kollapsar för att man vill vässa klorna och bli så bra man bara kan redan innan man kommit till A-ungdom en anda som knappast gagnar mångfalden och bredden innom stockholms handbollen och ger kortsiktiga framgångar som sedan faller ihop har Vi redan sett flera exempel på och fler lär vara på väg, klubbarna som misskött sig minst i sånna här samanhang är oftast de som ligger längst ut i Stockholms pereferin så vill man hänga med ett tag efter A-B-ungdom skall man förslagsvis bo i Rimbo,Märsta eller Tumba.

 
Ingen bild

Till :Realist !

18 september 2010 17:06

Vi snackar inte om 20-25 åringar som festar utan 15-17 åriga fyllesvin som super sig redlösa mer eller mindre varje helg i vissa fall t.o.m på träningsläger & cuper har jag hört !

 
Ingen bild

Rimbo Kalle

18 september 2010 17:10

I Stockholm kan man se spelare som pga av spelarbrist får spela 100% fastän dom klart har förberett sig på nått helt annat sätt än rekomenderat.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Redaktionen - 14 maj 2013 08:48

.....det vore väl kul att öppna locket till hösten...

Av Redaktionen - 25 oktober 2010 14:27

The last one Evert Ekh har tagit fighten om ett öppnare och mer interkritiskt handbollsklimat. Ekh har fått skydda sig mot skurar av sura miner och maffiametoder från såväl förbund, HEH och SDH. Det har varit naturligt då vi själva kastat skit i...

Av Redaktionen - 25 oktober 2010 10:48


Närmare än så här kommer vi inte verkligheten. Tack för att ni läst, kritiserat, analyserat, tillvaratagit och gjort samma sak.    ...

Av Redaktionen - 20 oktober 2010 21:00

Stocken fick 1 pinne. Kul för honom och Alingsås. Drott vann rättvist borta mot RIK i en match där det inte fanns några målvakter. -- Sen! Hammarby tofflar dit Sävligahof ordentligt....ja ordentligt eller ordentligt...en boll blev det och det är ...

Av Redaktionen - 20 oktober 2010 14:46


Ikväll ett dubbelmöte. Ikväll ett dubbelmöte utan TV. Slöseri med dubbelmöten när inte ens Webb TV bemödar sig med att röra på sig för två matcher. Kan det vara så att Sävehof får för mycket TV med tanke på CL och att de kommer få mest TV i SM slutsp...

Julafton om......

Din röst

Påverkar det dig att Evert Ekh är död?
 Ja
 Nej inte det minsta
 Jävla skitblogg
 Det finns så många andra
 Evert Ekh vila i frid

Senaste inlägg

Handbollsbloggar m.fl

Facebook

Sök i bloggen

Arkiverat

Flagcounter

free counters

RSS

Bloggtoppen

Bloggtoppen

Bloggportalen

In english


Ovido - Quiz & Flashcards